25 apr, 16:31
2015
Algemeen
Ingezonden

Overname Schaartven en strengere geurnormen

Strengere geurnormen voor Rijkevoort, Overloon en gebied Radioweg

Voor de gebieden Rijkevoort, Overloon en de Radioweg en omgeving gaan strengere geurnormen gelden. Hier bevindt zich een relatief groot aantal geurgehinderden , waar de geursituatie binnen de huidige norm kan verslechteren.
Dit is een belangrijk onderdeel van de actualisatie van de geurgebiedsvisie en geurverordening uit 2008. Uitgangspunt van de actualisatie is dat met de nieuwe geurnormen, geen ongewenste toename van de geurbelasting optreedt. Voor bestaande knelpunten probeert de gemeente een verbetering van de leefbaarheid te realiseren.

De geurgebiedsvisie geeft de onderbouwing voor nieuwe geurnormen, die in een geurverordening worden vastgelegd. Hierin is recent onderzoek van de GGD naar de relatie tussen geurbelasting en de ervaren hinder meegenomen. Volgens de GGD is er bij een bepaalde geurbelasting sprake van meer hinder dan eerder werd verwacht.

Normensets en scenario’s Om nieuwe normen te kunnen vaststellen zijn diverse scenario’s en normensets doorgerekend. In eerste instantie zijn drie normensets met een worst case scenario doorgerekend. Hierin is ervan uitgegaan dat alle bedrijven hun vrije ontwikkelingsruimte benutten totdat de betreffende geurnorm wordt bereikt. Bedrijven die de norm al hebben bereikt of overschrijden, ontwikkelen in dit scenario niet. Daarnaast zijn twee normensets met een realistischer ontwikkelscenario doorgerekend. In dit scenario is ervan uitgegaan dat bedrijven die de norm overschrijden toch doorontwikkelen door maatregelen aan de bestaande stallen te treffen (50% regeling). Door dit positieve effect mee te rekenen, wordt in dit scenario in gebieden een lagere geurbelasting berekend dan in de huidige geursituatie. Tot slot is in overleg met het ZLTO een scenario doorgerekend waarbij een biowasser (of wat geurreductie gelijkwaardig is) verplicht is bij uitbreiding. Dit is een alternatief voor een lagere geurnorm.

Gekozen normen Op basis van de resultaten die zijn onderzocht worden de volgende geurnormen voorgesteld: • 1 odour in de bebouwde kommen van Rijkevoort, Groeningen, Sambeek, Vierlingsbeek, Maashees en Beugen; • 2 odour in de bebouwde kommen van Overloon, Oeffelt, Holthees, Vortum-Mullem en Boxmeer; • 3 odour in de zoekgebieden voor verstedelijking; • 4 odour in het plangebied klooster Sambeek; • 3 odour op de industrieterreinen; • 8 odour in de overgangsgebieden; • 8 odour in het gebied Radioweg e.o.; • 10 odour in het buitengebied.

Ten opzichte van de geurverordening uit 2008 gaat de norm voor Rijkevoort van 3 naar 1 odour, voor Overloon van 3 naar 2 odour, voor het buitengebied wordt aansluiting gezocht bij de normen uit de Verordening ruimte 2014 (van 14 naar 10 odour) en voor het gebied Radioweg van 14 naar 8 odour. Voor de overige kernen en gebieden blijven dezelfde normen gelden als reeds opgenomen in de geurverordening uit 2008. De gekozen normen voldoen aan de opdracht om een standstill van de geursituatie te behouden. Het verplichten van een biowasser bij uitbreiding is geen gewenst beleid van de gemeente Boxmeer, omdat ook bedrijven in gebieden waar geur geen probleem vormt extra maatregelen moeten treffen.

Met de gekozen normen (waarbij 17 bedrijven nog vrije ontwikkelruimte hebben en 26 bedrijven alleen kunnen ontwikkelen door het treffen van maatregelen aan bestaande stallen (50% regeling)) wordt niet alleen gestuurd op het voorkomen van nieuwe overschrijdingen (net zoals de Verordening ruimte 2014 al doet), maar er wordt ook bescherming geboden aan geurgevoelige objecten met een geurbelasting daar net onder. Hiermee wordt geanticipeerd op de nieuwe inzichten van de GGD over de correlatie tussen geurbelasting en ervaren hinder.

Leisurelands neemt Schaartven over

Het beheer en de exploitatie van het Overloonse Schaartven wordt per 1 april 2016 overgenomen door Leisurelands. Het bedrijf heeft nu al zo'n 20 recreatieplassen in het midden en oosten van het land in beheer, waaronder de Mookerplas (Plasmolen), het Wylerbergmeer (Beek) en de Berendonck (Wijchen).

Leisurelands wil het Schaartven geleidelijk ontwikkelen, een toekomstplan is hiervoor in de maak. Wethouder Erik Ronnes: “We waren al langer op zoek naar een partij met de ambitie om de recreatieplas verder te ontwikkelen. Als college zien we in Leisurelands een zeer geschikte partij om een duurzame ontwikkeling van het Schaartven en omgeving te realiseren”.

Leisurelands zal hier grond van de gemeente voor overnemen, maar wil ook grond van particulieren aankopen. Met Leisurelands zijn onder andere afspraken gemaakt over de veiligheid van het gebied, het bedrijf wordt daar mede verantwoordelijk voor. Ook blijft het zwemmen in het Schaartven gratis.