Geschiedenis

Cuijk als streekcentrum aan de Maas
Cuijk ligt direct aan de Maas. Het is een streekcentrum met vele mogelijkheden om een verblijf tot een succes te maken.
Een veerpont vormt de verbinding tussen Cuijk met de Limburgse oever. Vanaf de Maasboulevard is een idyllisch uitzicht op de stuwwallen van de Mookerheide en het Reichswald aan de overzijde van de rivier.
Van jaarmarkt tot streekcentrum
De economische activiteit uitte zich eeuwenlang in tal van jaarmarkten. Dit maakte Cuijk tot wat het nu is: een streekcentrum, met winkels, cafés en een schouwburg.
Na de Tweede Wereldoorlog werden de Maashaven en verschillende bedrijventerreinen aangelegd, zoals ‘De Beijerd en ’t Riet’. De bevolkingstoename zorgde voor de aanleg van verschillende grote wijken tussen 1960 en 1985.
Kerk en museum
Naast de imposante Sint-Martinuskerk staat nog de toren van het afgebroken gotische kerkje uit 1480. Hierin is het aardige Museum Ceuclum gevestigd met een permanente expositie van de 10.000 jaar oude geschiedenis van Cuijk, inclusief de luisterrijke Romeinse periode.
Rijke geschiedenis
Vanaf de 11e eeuw zijn de Heren van Cuijk in de geschiedenis aantoonbaar. De adellijke familie had nauwe banden met de Graven van Holland, Gelre en Vlaanderen. In hun machtssfeer ontstond het Land van Cuijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Cuijk de naamgever werd voor het gebied met de Maas als noordelijke grens.