16 mei, 16:01
2021
Nieuws

Bekladding Joods monument is 'verwerpelijk', stelt burgemeester Hillenaar

Burgemeester Wim Hillenaar noemt de bekladding van het Joodse monument in Cuijk ' verwerpelijk'. Het monument voor de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, werd beklad met witte verf. Ook werd er 'Free Palestina' opgeschreven.

Zondagochtend werd de bekladding van het monument aan het Maasveld gemeld bij de politie. De politie zal de voorlopig een extra oogje in het zeil houden bij het monument.

Zondagmiddag kwam burgemeester Hillenaar met een schriftelijke reactie: Hij schrijft: "In Cuijk zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 13 Joodse inwoners opgepakt, afgevoerd en vermoord. Het Joods monument in Cuijk herinnert aan die afschuwelijke gebeurtenissen. Meer in het algemeen vormt het monument op 4 mei de centrale plaats waar wij onze oorlogsslachtoffers herdenken."

'Draagt niets bij aan erkenning'
De bekladding komt op het moment dat het hevigste geweld in jaren is losgebarsten in Israël en de Gazastrook. Hillenaar daarover: "Aandacht vragen voor het hedendaagse Israëlisch–Palestijns conflict door dit monument op een dergelijke wijze te besmeuren is verwerpelijk en draagt ook niets bij aan erkenning en begrip voor wie of welke zaak dan ook. Het zorgt ook voor verdriet in de Cuijkse gemeenschap."

En tot slot: ‘Ter nagedachtenis en bezinning’ staat in het monument gebeiteld. Misschien is het goed als degene die dit op zijn geweten heeft deze aansporing nog eens goed tot zich laat doordringen.”


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »