13 dec, 10:42
2014
Vakredactie
Financieel
mr. Dré Teeuwen

Wie erft als ik ongehuwd ben en geen kinderen heb?

Wie erft als ik ongehuwd ben en geen kinderen heb?

Indien u ongehuwd bent, geen geregistreerd partnerschap heeft en geen kinderen heeft, dan erven volgens de wet uw ouders en uw broers en zusters. Als u dit niet wenst, kunt u bij testament aangeven wie dan uw erfgenamen zijn. U bent geheel vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn. Vaak wordt gedacht dat ouders, broers en zusters niet uitgesloten kunnen worden als erfgenaam. Dit is dus niet juist. Voor u is enkel van belang dat bij overlijden slechts diegenen erven die u dierbaar zijn. Als u geen contact meer heeft met een bepaalde broer of zuster dan kunt u deze uitsluiten als erfgenaam. Ook kunt u bepalen dat de erfenis geheel of gedeeltelijk toekomt aan een goed doel, al dan niet bij u in de buurt.

In de praktijk komt het voor, dat iemand geen testament heeft gemaakt en dat bij diens overlijden de erfenis volgens de wet toekomt aan neven en nichten die vaak niet eens weten van het bestaan van de betreffende oom/tante. Dit is meestal een ongewenste situatie. Daarnaast is het zeker zo belangrijk dat vaststaat wie alles regelt als u komt te overlijden. U kunt hiervoor in hetzelfde testament een executeur aanwijzen die de begrafenis/crematie regelt. Dit is meestal een vertrouwd persoon die op de hoogte is van uw wensen.

U bent welkom op ons gratis spreekuur in Boxmeer: iedere maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur; u gelieve hiervoor telefonisch een afspraak te maken of op ons gratis spreekuur in het Gemeentehuis te Sint Anthonis: iedere 1e en 3e maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur; zonder afspraak.

Mr. Dré Teeuwen Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer www.notaristeeuwen.nl telefoon: 0485-573472