20 jan, 15:17
2023
Nieuws

Man gaat vrijuit voor steekpartij, maar krijgt wel werkstraf wegens geweld

Een Nijmegenaar van 19 heeft een werkstraf van 70 uur gekregen, omdat hij in september 2021 iemand heeft geschopt en geslagen in Cuijk. Volgens de rechtbank in Den Bosch kon niet worden bewezen dat hij het slachtoffer moedwillig heeft neergestoken. Wel werd de geboren Syriër nog gestraft voor het op zak hebben van een mes en het beroven van een Nijmegenaar van 20 euro.

De steekpartij was op het station in Cuijk en volgde op een ruzie. Het zwaargewonde slachtoffer werd met spoed, en onder begeleiding van de politie, naar een ziekenhuis gebracht. Een andere ruziënde man werd tegengehouden door vrienden van de gewonde man. Bij het conflict raakte ook een vrouw gewond, al werd ze niet gestoken.

'Poging tot doodslag'
De Nijmegenaar had volgens de officier van justitie veel meer op zijn kerfstok. Het Openbaar Ministerie had hem aangeklaagd voor poging tot doodslag. Daarom was drie maanden geëist. Hij zou nog eens voor negen maanden de cel in moeten wanneer hij zich weer zou misdragen.

De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat niet alles kon worden bewezen. Bovendien handelde de man uit zelfverdediging. Verder werd meegenomen dat de Nijmegenaar niet eerder was veroordeeld, dat hij lang in voorarrest zat en een tijd een enkelband moest dragen. Hij moet de komende twee jaar wel op zijn tellen passen: bij een nieuw strafbaar feit wacht hem een werkstraf van nog eens 50 uur. Ook moet hij een aantal mensen die bij de vechtpartij betrokken waren, een schadevergoeding van enkele duizend euro's betalen.

Zaak tegen meisje geseponeerd
Voor mogelijke betrokkenheid bij de vechtpartij was dezelfde dag ook een meisje van toen 16 uit Cuijk aangehouden. Haar zaak is geseponeerd, zij wordt dus niet gestraft.

Het ging om één van de twintig steekincidenten onder jongeren dat jaar in Oost-Brabant. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2020. In de politieregio Midden- en West-Brabant was er sprake van een verdrievoudiging, naar ongeveer dertig.

Over 2022 zijn geen cijfers beschikbaar, maar de politie weet wel te melden dat het aantal incidenten minstens gelijk is gebleven en dat sprake is van een zorgwekkende ontwikkeling.

LEES OOK: Meisje (16) en jongen (17) opgepakt na steekpartij in Cuijk


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »