15 nov, 11:00
2022
Nieuws

In gierput, achter boekenkast: verbergen hennepkwekerij creatieve bezigheid

Onder een huis in de Tilburgse wijk Reeshof vond de politie maandagavond een ondergrondse hennepkwekerij. De politie sprak van een erg gevaarlijke situatie voor de buurt. Het is niet voor het eerst dat henneptelers erg creatief blijken te zijn met het verstoppen van hun illegale hennepkwekerijen.

In een gierput
In Boxtel werd 8 juni dit jaar een hennepkwekerij gevonden in een gierput aan de Roond. Via een kantoorruimte leidde een ladder de agenten naar de put waar de kwekerij zich bevond. Hier stonden ruim 750 hennepplanten en bijbehorende apparatuur. Ook vond de politie vijf kilo gedroogde henneptoppen in een verpakking. Al deze spullen werden in beslag genomen en de henneptoppen werden vernietigd.

Onder een bedrijfsgebouw
Na een anonieme tip vond de politie half september vorig jaar aan de Jules de Beerstraat in Tilburg een hennepkwekerij onder een bedrijfsgebouw. Dat de drie- tot vijfhonderd planten onder dit bedrijfsgebouw stonden, maakte het volgens een politiewoordvoerder een bijzonder risicovolle situatie. "Je moest tijgeren om op de plek te komen. Het duurde ook echt even voor je er was. Als je daar was en er ging iets mis, was het klaar met je."

In een bos
De politie ontdekte eind april vorig jaar een ondergrondse hennepkwekerij in een bos in de buurt van een woonwagenkamp aan de Terraweg in Best. Volgens de politie werden hier honderden planten gevonden.

Achter een boekenkast
Begin maart 2021 deed de politie een bijzondere vondst in Oss. Achter een boekenkast bleek een hennepkwekerij verstopt. In de geheime ruimte stonden 637 planten die zo goed als rijp waren om geoogst te worden. Op de zolder vonden agenten ook nog eens 645 stekjes. De stroom en het water werden illegaal afgetapt voor de hennepteelt.

In een begraven zeecontainer
In Aarle-Rixtel werd 2 december 2020 een wietplantage gevonden in een begraven zeecontainer. "Dat zie je niet vaak", vertelde een politiewoordvoerder destijds.

In een boot
Begin oktober 2020 dobberde een groot schip in de haven van Werkendam. In de laadruimte waren zo'n tweeduizend planten verstopt. Moeilijk vindbaar en een levensgevaarlijke situatie. De hennepplanten stonden namelijk in het ruim waar een flinke laag water in stond en waar stroomdraden open en bloot slingerden. In 2013 werd in Brabant ook al een groot vrachtschip gevonden met daarin meer dan duizend planten. Dit schip lag in Veghel. Deze hennepplanten kwam de politie op het spoor omdat was opgevallen dat in de haven van Veghel ineens opvallend veel stroom werd verbruikt.

Onder de hefbrug bij een garagebedrijf
Onder de hefbrug van een garagebedrijf aan de Jules de Beerstraat in Tilburg, op industrieterrein Kraaiven, ontdekte de politie eind januari 2020 een zeer professionele hennepkwekerij met 750 planten. Er werd ook een kilo gedroogde henneptoppen gevonden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na een tip en omdat er ineens opvallend veel stroom werd gebruikt.

In een viaduct
Half juli 2012 werd in een viaduct op de A73 bij Linden een hennepkwekerij gevonden. De politie ontdekte de kwekerij, waar de wietplanten al weg waren gehaald na een oogst, aan de Hooge Voort rond middernacht. Een hoogwerker van de brandweer in Cuijk moest komen om het luik in het viaduct te kunnen openen. De stroom bleek afgetapt via matrixborden boven de snelweg. Een jaar eerder werd ook al een kwekerij gevonden in een voetgangersviaduct boven de A2 bij Vught.

Op landbouwgrond
Ook bij een Budelse aspergeteler werd in 2010 een grote hoeveelheid hennep gevonden. Meer dan twintigduizend planten waren daar verstopt tussen de groenten. Dit viel op een gegeven moment op omdat de wietplanten veel hoger groeiden dan de asperges. Tegen de man werd twee jaar cel geëist, maar volgens de rechter was er onvoldoende bewijs voor een veroordeling omdat niet vaststond dat de boer wist dat er hennep op zijn terrein stond.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »