27 feb, 13:38
2016
Vakredactie
Verzorging
dr. de Bot, neuroloog

Hoe herken je een beroerte?

Hoe herken je een beroerte? Wacht niet, meld je zo snel mogelijk!

Soms horen we van patiënten “Ik werd gisteravond even helemaal niet goed, heb toen een paracetamol genomen en ben in bed gaan liggen. Ik dacht laat ik er eerst even een nachtje over slapen voor ik de huisarts bel”.

Mensen bellen vaak niet snel de huisarts, helaas ook als er verschijnselen zijn die kunnen duiden op een beroerte. Juist dan is het van groot belang om zo snel mogelijk behandeld te worden.

Herseninfarct, hersenbloeding of TIA? Een scheve mond, verlamming van arm of been, niet uit je woorden kunnen komen. Dat zijn de belangrijkste verschijnselen van een beroerte. Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte.

Een beroerte ontstaat altijd plotseling en kan zijn een herseninfarct of een hersenbloeding. Een TIA (transient ischaemic attack) is een kortdurende variant van het herseninfarct met volledig herstel. Een TIA kan 5 minuten tot max 1 dag duren. Wanneer de klachten langer aanhouden dan 24 uur spreken we van een herseninfarct.

Wanneer de verschijnselen langer dan 5-10 minuten duren, moet iemand zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hoe eerder iemand in het ziekenhuis is, hoe eerder de oorzaak bekend is en hoe minder kans er is op blijvende schade. Wacht daarom niet af en bel direct 112 als je de verschijnselen herkent en onthoud het tijdstip waarop de klachten begonnen. Bel bij twijfel altijd de huisarts, ook als de symptomen maar even duurden en vanzelf weer over zijn gegaan. De huisarts kan doorverwijzen naar het ziekenhuis voor controle en eventueel behandeling.

In het ziekenhuis Om vast te stellen wat er aan de hand is, wordt in het ziekenhuis een CT scan gemaakt. In ongeveer 20% van de gevallen worden de uitvalsverschijnselen veroorzaakt door een hersenbloeding, in 80% van de gevallen door een herseninfarct. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedstolsel. Door direct een infuus met bloedverdunners toe te dienen kan het bloedstolsel oplossen. Ook bij een hersenbloeding is het belangrijk om dit snel vast te stellen voor de verdere behandeling.

Herstel Na opname in het ziekenhuis, is behandeling vooral gericht op het voorkómen van een volgende TIA, bloeding of infarct. Als de oorzaak van de uitvalsverschijnselen bekend is volgen behandeling en revalidatie. Dat kan in het ziekenhuis onder begeleiding van fysiotherapeuten, maar ook op de herstelafdeling van Expertisecentrum Madeleine in Boxmeer of bij de Sint Maartenskliniek, waar Maasziekenhuis Pantein nauw mee samenwerkt. Mensen die jonger zijn dan vijftig jaar worden bij een herseninfarct doorverwezen naar het Radboudumc, waar ze een speciaal behandelprogramma volgen.

Filmpje In dit filmpje van de Hartstichting wordt op een heldere manier nog een keer uitgelegd wat het verschil is tussen een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding. Ook zie je hoe je een beroerte kunt herkennen: http://youtu.be/f3gKQevsbig.

Dr. Susanne de Bot Namens de vakgroep neurologie: Ilja Bot, Raymond Roebroek, dr. Lisa van Winsen en Rob Busger op Vollenbroek, allen neuroloog in Maasziekenhuis Boxmeer