30 mrt, 17:35
Nieuws

Guido Weijers geeft scholieren les in geluk: 'Niet meer vanzelfsprekend'

De komende dagen geeft cabaretier Guido Weijers zijn masterclass Geluk aan de bovenbouwleerlingen van het Merletcollege en Metameer in het Land van Cuijk. Een les in geluk zou je het kunnen noemen. Niet online, maar in acht voorstellingen in de schouwburg in Cuijk. "Bij elkaar zijn is gewoon tof."

Een verademing was het voor Megan (17), Nina (16) en Luna (16). Het feit dat ze er gewoon even uit waren was al een feest op zich. "Niet de hele dag op school is al een traktatie", zegt Luna. Megan sluit zich er volledig bij aan. "Het is helemaal niet meer vanzelfsprekend dat we dit kunnen doen", zegt ze.

Guido Weijers vindt het theater een veilige plek om leerlingen onderwijs te geven. Ik heb dat die avond daar herhaald. Het is hier veilig. Zijn oproep heeft gewerkt. De schouwburg in Cuijk had er wel oren naar en ook directeur Fiedje Heere van het Merletcollege hoefde er niet lang over na te denken. "We waren al druk bezig met het opzetten van een cultureel programma voor de leerlingen, maar door corona moesten we al die plannen afblazen. Dit was een prachtige kans."

Dat het de scholieren zwaar valt, ziet Heere nu al maanden. "Ze komen gewoon echt tekort op het sociale vlak. Ze zitten thuis, komen weinig op school en hebben geen sociale ontmoetingsplek meer. Het is belangrijk dat ze zo even kunnen ontsnappen aan die coronatijd."

Het theater heeft onder normale omstandigheden plek voor 700 bezoekers. Nu, met alle strenge regels kunnen er per voorstelling maximaal 171 mensen zitten. En daar zit nog een hele rekensom aan vast. De leerlingen vormen 'bubbeltjes' van twee personen. Dat is de vriend of vriendin waar ze in de klas ook naast zitten. Zij mogen in het theater naast elkaar zitten. Het volgende koppeltje zit dan weer op anderhalve meter afstand.

Weijers geeft zijn masterclass Geluk al een aantal jaar. Vooral aan bedrijven en instellingen. Niet eerder stond hij op het podium voor uitsluitend scholieren. Maar de inhoud van zijn voorstelling zal niet veranderen, zegt hij. De vraag blijft immers hetzelfde. "Wanneer zijn mensen nou echt gelukkig? Iedereen geeft daar een ander antwoord op. Maar drie pijlers blijken belangrijk: plezier, tevredenheid en zingeving."

Het is een uurtje inhoud, op wetenschappelijke basis, maar wel met humor, zegt Weijers. "Over hoe je geluk een klein beetje kan beinvloeden. Of hoe suffe dingen toch ook kunnen bijdragen aan een klein beetje meer geluk. Zo kunnen we de batterijtjes weer een beetje opladen. Ik hoop dat de leerlingen oprecht blijer en gelukkiger naar huis gaan dan dat ze binnenkwamen. En alleen al bij elkaar zijn is gewoon tof."

Voor de dames van het Metameer klopt dat als een bus. "We hebben op school CKV onderwijs en daar leren we van alles over culturele activiteiten. Nu moest dat allemaal op school. Dan is een middag naar het theater echt bijzonder", vindt Luna. Daarnaast hebben ze geleerd dat ze hier in Nederland eigenlijk best wel gelukkig mogen zijn. Een wijze, maar vooral ook leuke les. Maar het is niet alleen feest: op school moet er nog wel een opdracht worden ingeleverd over deze voorstelling.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »