10 nov, 10:52
2020
Nieuws

Gedumpte drugs in Beers blijkt bedrijfsafval, 'maar het blijft lomp en verwerpelijk'

In de 21 duizendlitervaten die eind september in Beers werden gevonden, zat geen drugsafval, maar bleekaarde. Dit is een kleisoort, die wordt toegepast bij de raffinage van olie en was. Burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk, waar Beers onder valt, maakte maandag de verkeerde veronderstelling bekend. Hij zei dit tijdens een raadsvergadering.

“Het was dus geen spectaculaire drugshoeveelheid, maar bedrijfsafval. Het zag er wel zo uit, maar het bleek niet zo te zijn. Het maakt de dumping er niet minder lomp of verwerpelijk op”, aldus de burgemeester. Het is niet bekend of er maatregelen komen tegen de degene die verantwoordelijk is voor de dumping.

'Asociale dumping'
De vaten werden 24 september opgemerkt door een voorbijganger. Hij zag ze liggen aan de Bungelaar, vlakbij een dorpsstrandje aan de Kraaijenbergse Plassen. Sommige vaten lekten. De politie sprak van een ‘asociale dumping.’ Een woordvoerder: "Criminelen zijn rijk geworden en de belastingbetalers draaien op voor de kosten om de rotzooi op te ruimen."

Marloes Lippens van de eenheid Synthetische Drugs van de politie maakte zich ook grote zorgen over de gevolgen voor de natuur: "Als er 21.000 liter drugsafval onbeheerd de bodem in loopt, veroorzaakt dit een gevaar voor dieren en flora."

Op andere plek wel drugscriminaliteit
Afgelopen weekend werd Beers weer in verband gebracht met drugscriminaliteit. Voor zover bekend bleek hier de diagnose van de politie juist.

In een loods aan de Leuvert werd een drugslab gevonden. Het was niet meer in werking, maar agenten vonden er nog wel meerdere jerrycans, vaten, gereedschap en ander materiaal. Volgens de politie zijn er op deze plek synthetische drugs gemaakt.

LEES OOK:

21 duizendlitervaten met drugsafval gevonden in Beers, sommige vaten hebben gelekt

Drugslab ontdekt in een loods in Beers


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »