22 mei, 21:30
2023
Nieuws

Duitsers lopen weg met Jori uit Cuijk na tv-show Let's Dance: 'Bizar!'

Jori van Gemert (26) uit Cuijk beseft nog maar nauwelijks wat haar van het weekend is overkomen. Onder haar artiestennaam Cloud Cukkoo bracht ze enige tijd geleden een akoestische versie van haar nummer Alice uit. En die werd vrijdagavond gebruikt in de finale van Duitse tv-programma Let's Dance door het winnende danskoppel. "Ik wist er niets van. Ineens stroomde mijn telefoon over met berichtjes. Het is echt bizar!"

Het jaar begon al goed voor Jori omdat Cloud Cukkoo door radio DJ Eric Corton werd getipt als artiest om de gaten te houden voor 2023. Op dat compliment volgt nu een doorbraak in Duitsland. Daar trekt Let' s Dance, ooit gepresenteerd door Sylvie Meis, al zestien jaar miljoenen kijkers.

In de finale van de show danste het koppel Anna Ermakova en Valentin Lusin op de akoestische versie van het nummer Alice. "Normaal hoor ik het wel als ik op de radio wordt gedraaid, nu niet", kijkt Jori terug.

Hoe het tv-programma precies bij haar nummer is uitgekomen, weet ze niet. Maar haar telefoon loopt sindsdien over met berichtjes. "Ik werd zaterdagochtend wakker, was nog een beetje slaapdronken en dacht dat het allemaal spam was of een grap", vertelt Jori.

Het duurde even voordat ze in de gaten kreeg wat er aan de hand was. "Toen ik wat berichtjes had gelezen en het programma terugkeek, begon het op zijn plek te vallen." Jori vindt het 'mega vet' dat haar nummer is uitgekozen en zo in de smaak valt bij het Duitse publiek. "Alice is nu een van de meest opgezochte nummers in Duitsland via de muziekapp Shazam."

Ze krijgt heel persoonlijke reacties van Duitse kijkers. "Mensen schrijven dat ze nog nooit zo'n mooi liedje hebben gehoord en er door geëmotioneerd zijn. Of dat ze niet goed in hun vel zitten en dit nummer ze door de dag helpt. Ja, dat vind ik wel heel bijzonder."

Dat juist deze akoestische versie van het nummer is gekozen, begrijpt Jori wel. "Het diende eigenlijk alleen als basis voor de uitgebrachte versie." Maar de singer-songwriter vond deze eerste akoestische versie zo geslaagd, dat ze die later alsnog als online zette. "Hij is wat intiemer."

Ze is overrompeld door de plotselinge populariteit. Het raakt haar. "Miljoenen mensen hebben het nummer gehoord waar ik mijn hart en ziel in heb gestopt." Het nummer Alice heeft Jori geschreven voor haar beste vriend. "Het gaat over een queer jongen die opgroeit in een maatschappij die allesbehalve een 'wonderland' is."

Jori heeft inmiddels contact met het winnende danskoppel uit Duitsland. "Ze hebben Alice ook gedeeld op hun sociale media. Dat zorgt voor nog meer aandacht", vertelt de singer-songwriter. Ze hoopt dat ze nu voorzichtig aan haar muzikale carrière in Duitsland kan werken en dat er mooie dingen gaan gebeuren.

"Ik heb begrepen dat de deelnemers aan Let's Dance door Duitsland gaan toeren in andere tv-programma's optreden. Hoe mooi zou het zijn als ik de winnende dans een paar keer live kan begeleiden", droomt Jori hardop. "Hoe dan ook, dit is een droom die uitkomt voor een beginnende en zelfstandige artiest."

LEES OOK: DJ’s zien in nieuwkomer Cloud Cukkoo de muziektip van 2023


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »