13 mei, 06:51
Nieuws

Coronanieuws: maatregelen tegen verkeersdrukte in Tilburg, Center Parcs gaat weer open

In dit liveblog houden we je ook vandaag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis. Zowel uit de provincie als het belangrijkste nieuws daarbuiten. Zo bespreken de belangrijkste ministers woensdagmiddag in Den Haag opnieuw de coronacrisis en de aanpak ervan. Er worden geen nieuwe, grote besluiten verwacht.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Woensdag houden de belangrijkste ministers weer crisisberaad, er worden geen grote besluiten verwacht
  • In totaal zijn er 8718 coronabesmettingen in Brabant vastgesteld.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

10.54
Center Parcs De Kempervennen in Valkenswaard gaat 29 mei weer open. Voordat het park opengaat, is getoetst of het park aan alle gezondheidsmaatregelen voldoet. In alle parken van Center Parcs zijn maatregelen genomen. Er zijn looproutes ingesteld, kun je volledig digitaal inchecken en kun je op diverse plekken in de parken desinfecteren.

10.03
Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, neemt de drukte in het verkeer toe. De gemeente Tilburg anticipeert hier op en gaat tot 1 juni een aantal zaken veranderen in het verkeer in de stad. Zo krijgen fietsers en voetgangers langer groen licht bij drukke kruispunten en in de buurt van scholen. Op die manier wordt het risico op opstoppingen bij verkeerslichten verkleind. Binnen de ringbanen gaat de snelheid omlaag van vijftig naar dertig kilometer per uur. Fietsers en voetgangers kunnen dan ook gebruikmaken van de rijbanen als dat vanwege de anderhalvemeterregel nodig is.

09.22
Het Erasmus MC begint een groot nationaal onderzoek naar ervaringen over de zorg in de laatste levensfase van coronapatiënten. Het Rotterdamse ziekenhuis doet een oproep aan nabestaanden en zorgverleners om hun verhaal te delen. Het is de bedoeling om te leren van die ervaringen.

07.15
ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro geleden als gevolg van de coronacrisis, waar een jaar geleden nog winst werd gemaakt. Volgens de bank moest er erg veel geld opzijgezet worden voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

07.00
Cabaretier Guido Weijers dringt bij premier Mark Rutte aan op het spoedig hervatten van theatervoorstellingen. Weijers heeft woensdag namens "theaterminnend Nederland" een open brief aan de premier gestuurd met daarin een uitnodiging samen een kop koffie te drinken.

LEES OOK: Guido Weijers baalt van coronacrisis: 'Ik doe netjes mee met de massa, maar niet omdat ik angst heb'

07.00
In maart was de nood aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, zo hoog dat sommige Brabantse ziekenhuizen één dag vooruit konden. Een lading van 1,3 miljoen Chinese mondkapjes moest verlichting brengen, maar eenmaal in onze provincie bleek bijna de helft niet te deugen. Omnroep Brabant maakte een reconstructie van de strijd om de mondkapjes.

LEES OOK: De strijd om mondkapjes: hoe Brabant een foute partij onderschepte en zelf een tekort voorkwam

05.30
Bedrijven die loonsubsidie hebben gekregen in de coronacrisis moeten er in sommige gevallen rekening mee houden dat ze een deel, of zelfs alle overheidssteun moeten terugbetalen. Daarvoor waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co. Zij spreken van een "grote fout" in de zogeheten NOW-regeling, zo meldt het FD.

05.30
Terwijl ziekenhuizen de gewone zorg langzaam opstarten, mijdt nog altijd een flinke groep patiënten de zorg. Ze bellen niet met hun huisarts of 112, ook al hebben ze klachten die kunnen wijzen op iets ernstigs. Volgens de Federatie Medisch Specialisten zijn patiënten bang in het ziekenhuis het nieuwe coronavirus op te lopen, of om de zorg onnodig te belasten, schrijft Trouw.

04.00
De Europese Commissie maakt vanmiddag haar besluit bekend over de vouchers waarmee luchtvaartmaatschappijen klanten compenseren voor een vanwege de coronacrisis geannuleerde vlucht. Twaalf landen, waaronder Nederland, hebben Brussel vorige maand gevraagd deze vouchers tijdelijk toe te staan. Volgens het AD wil de Europese Commissie dat gedupeerde reizigers hun geld terug kunnen krijgen wanneer ze dat willen. Ze hoeven wat de commissie betreft dus niet akkoord te gaan met een voucher.

03.30
Het Metropole Orkest bestaat 75 jaar en was van plan dat groots te vieren. Dat plan valt door de coronacrisis in het water. Het orkest komt nu wel met iets anders. Zo stelde het een speciale cd samen, met de favoriete muziek van oprichter en oud-dirigent Dolf van der Linden (1915-1999). Musici van het internationaal gerenommeerde orkest zullen de cd Dolf's Choice persoonlijk naar verschillende verpleeghuizen in het land brengen.

Bij verschillende verpleeghuizen zal het orkest ook live - in kleine en wisselende samenstellingen - spelen. Dat gebeurt volgens de planning in Tilburg, Utrecht, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Laren en Hilversum. De cd's worden deze maand aan alle verpleeghuizen in Nederland verzonden.

03.30
De belangrijkste ministers uit het kabinet bespreken vandaag aan het eind van de middag weer de coronacrisis. Er worden geen nieuwe, grote besluiten verwacht van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Er zal door de ministers onder meer worden teruggekeken op de opening van de basisscholen.

Ook blikken de ministers vooruit. Volgende week neemt het kabinet waarschijnlijk een besluit over de opening van de middelbare scholen op 1 juni. Ook zouden dan cafés en restaurants weer beperkt open mogen gaan, net als musea, theaters en concertzalen. Na het crisisberaad woensdag is er géén persconferentie. Wel zal premier Mark Rutte de media kort bijpraten over de bijeenkomst.

03.02
Het aantal vacatures is sinds begin april verder gedaald als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt vacaturesite Indeed na analyse van eigen cijfers over april en de eerste week van mei. Begin april was er nog bijna een kwart minder vacatures dan vorig jaar, inmiddels gaat het om ruim een derde.

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen ziet Indeed wel een lichte stijging van het aantal vacatures in bepaalde sectoren. Zo steeg het aantal vacatures bij kappers met 5 procent nu kapperszaken weer open zijn gegaan.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »