12 mei, 18:00
2022
Nieuws

Azc Overloon over week dicht, voor 300 asielzoekers nog geen nieuwe plek

De laatste week voor het azc in Overloon breekt aan. Toch heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (coa) nog geen nieuwe plek gevonden voor zo'n driehonderd asielzoekers die nu nog in het asielzoekerscentrum wonen. Volgende week donderdag sluit het azc de deuren.

Inwoners van Stevensbeek en Overloon waren er na jaren van overlast, diefstallen, inbraken en zelfs mishandelingen helemaal klaar mee. Die incidenten werden voornamelijk veroorzaakt door zogenoemde veilige landers, asielzoekers uit landen die door Nedeland als veilig worden beschouwd.

Vorig jaar zomer besloot de gemeenteraad van het inmiddels gefuseerde Boxmeer dat het asielzoekerscentrum in Overloon dicht moest. Het contract met het COA, dat 19 mei afloopt, werd niet verlengd.

Toen het besluit viel, woonden er nog 500 asielzoekers in het centrum in Overloon. Het COA ging op zoek naar nieuwe opvangplekken, maar dat valt niet mee in tijden van toch al uitpuilende locaties. Zo'n 200 mensen konden ergens anders worden ondergebracht.

En dus zijn er nog 300 asielzoekers over, voor wie binnen een week een dak boven het hoofd moet worden gevonden. En daar zit het COA behoorlijk mee in de maag. "Elke dag is voor ons weer een uitdaging. De toestroom van nieuwe vluchtelingen is hoog", vertelt woordvoerder Timo Waarsenburg.

Dat de opvangcentra overlopen, is een bekend gegeven. Dinsdag was de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel zelfs zo hoog, dat enkele tientallen asielzoekers op een grasveldje buiten het aanmeldcentrum de nacht door moesten brengen. Onmenselijk, dus mochten ze uiteindelijk in de ontvangsthal op de grond liggen.

Ondanks de druk, heeft het COA er alle vertrouwen in dat er nieuwe plekken worden gevonden voor de ongeveer driehonderd overgebleven asielzoekers in Overloon. "Maar het zal misschien niet dezelfde kwaliteit van wonen zijn die de asielzoekers nu gewend zijn en ook niet allemaal bij elkaar. Mogelijk moet een deel naar een tijdelijke noodopvang, zoals die bij het Autotron. Maar ik garandeer dat in ieder geval niemand buiten hoeft te slapen."

De gemeente Land van Cuijk, waar Overloon inmiddels onderdeel van uitmaakt, wil vanaf komende maand Oekraïners opvangen op het terrein van het azc. Het gaat in eerste instantie om 250 oorlogsvluchtelingen. Op het terrein is plek voor achthonderd bewoners.

LEES OOK:

Inwoners van Overloon zijn helemaal klaar met azc: 'Genoeg is genoeg'

Dorpsbewoners voelen zich onveilig door azc en willen dat het dichtgaat

Azc in Overloon moet weg, raad van Boxmeer hakt knoop door


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »