Lambert Blonk Assurantiën

Autoverzekering – Mag je de verzekerde auto uitlenen?
12 Augustus 2019
De verzekeraar maakt er geen probleem van als jij jouw auto een keer uitleent. Het wordt anders bij delen of bij het regelmatig uitlenen van de auto.

Je auto uitlenen mag, maar er zijn wel zaken waar je op moet letten. Verhuren is bijvoorbeeld iets compleet anders dan uitlenen.

Voor het bepalen van de hoogte van de premie van de autoverzekering gaat de verzekeraar uit van de regelmatige bestuurder of de eigenaar van de auto. Het feit dat er weleens een ander in de auto rijdt, neemt de verzekeraar voor lief. Maar de vraag is wanneer is het lenen en wanneer wordt de lener de regelmatige bestuurder van de auto?

Mag je de auto delen met de buurman?
Incidenteel je auto uitlenen aan de buurman (of een willekeurige ander) is geen probleem. Een auto delen is iets anders dan de auto uitlenen. Bij delen ben je namelijk samen met de ander de regelmatige bestuurder van de auto. Dat brengt weer andere risico’s met zich mee in vergelijking met het incidenteel uitlenen van de auto. Partners die op hetzelfde adres wonen kunnen een auto delen, maar in andere relatievormen wordt het niet geaccepteerd door verzekeraars.

Mag je zoon of dochter jouw auto lenen?
Je mag jouw auto uitlenen aan je zoon of dochter. Uiteraard moet de lener wel een rijbewijs hebben. Wat niet mag is dat de ouders de auto op naam verzekeren, terwijl de zoon of de dochter de regelmatige bestuurder is. Dit soort situaties moet de verzekeraar van op de hoogte zijn. Bij een ongeval kun je een extra eigen risico verschuldigd zijn als de zoon of dochter nog geen 24 jaar oud is.

Je bent verantwoordelijkheid voor de gedragingen van de bestuurder
De eigenaar van de auto draagt de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de bestuurder. Verkeersovertredingen zijn het probleem van de eigenaar van de auto, en de schades veroorzaakt met de verzekerde auto ook. Bij wangedrag van de bestuurder kun je proberen om de gevolgen van zijn of haar gedrag te verhalen op diegene, maar dat gaat de CJIB of de verzekeraar niet voor je doen. Het blijft je eigen verantwoordelijkheid.

Verhuren is expliciet uitgesloten
Het verhuren van een auto neemt weer compleet andere risico’s met zich mee. Daarom sluiten verzekeraars het verhuren van de auto uit in de voorwaarden. Als de verzekeraar bij schade kan aantonen dat de schade is veroorzaakt door de huurder van de auto, ontstaat er een probleem. De verzekeraar gaat de schade niet vergoeden. Een veroorzaakte aansprakelijkheidsschade zal de verzekeraar wel vergoeden aan de tegenpartij, maar deze wordt weer verhaald op jou. Houd hier dus rekening mee.

Kun je een deelauto ook verzekeren?
Ja, dat kan. Maar daar moet je wel een speciale verzekering voor afsluiten. Hier gelden specifieke eisen voor. Overleg met jouw verzekeringsadviseur wat de mogelijkheden zijn en welke premie daarvoor verschuldigd is. Er zijn een aantal verzekeraars die deelauto’s verzekeren.

Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer