Rondje Rijkevoort, Gennep, Ottersum


Fietskaart Cuijk

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland


Over de fietsroute Rondje Rijkevoort, Gennep, Ottersum

Op een langgerekte, hoge zandrug tussen de Maas en de Duitse grens, staan relatief jonge naaldbomen en heideplanten, die zijn aangeplant op wat ooit stuifzand was. Dit zand heeft het uiterlijk van het gebied grotendeels bepaald; Nationaal Park “De Maasduinen” is een terrassenlandschap dat bestaat uit lagere en hogere zandgronden, het Maasdal en een plateau. maar stuift door de begroeiing niet actief meer. Het landgoed "de Hamert", zoals het gebied tot 1998 heette, vormt het hart van de bos- en heivelden, die ongeveer 45 hectare beslaan. De bossen worden op een natuurlijke manier jong gehouden: galloways, schapen en geiten worden ingezet om successie tegen te gaan.

Je vertrekt vanaf Attent supermarkt Kuijpers in Rijkevoort, waar je je auto kunt parkeren. Koop in de supermarkt nog wat om op te knabbelen of te drinken voor onderweg, want het is heerlijk om even te pauzeren in de natuur van het park en te luisteren het scharrelen van kleine dieren tussen de struiken of het geblaat van de schapen of de geiten of het gezoem van de insecten op de hei. Niets is dan lekkerder om je tanden zetten in een dorstlessende appel of om energie op te doen met een broodje kaas.

Behalve de schitterende natuur kan je ook Kasteelmuseum Boxmeer bezichtigen. Het slot ligt op een voormalig eiland aan de Maas en is gebouwd in de veertiende eeuw. Hoewel het exacte bouwjaar zich laat raden, is de eerste schriftelijke vermelding van 1365. Tot 1568 werd het kasteel bewoond door de Heren en Vrouwen van Boxmeer, tot het Koninklijke garnizoen er gehuisvest werd. In 1572 werd opdracht gegeven tot de sloop van de vesting. Zo werd een teloorgang van het kasteel in gang gezet die in 1780 zijn hoogtepunt bereikte. Zelfs de binnengracht werd gedempt, maar toch werden in 1782 weer twee nieuwe vleugels aan het kasteel gebouwd. In 1897 werd het kasteel verkocht aan de zusters van Julie Postel, die op het terrein van het kasteel een ziekenhuis vestigden. Hierdoor werd het kasteel in 1923 voorzien van moderne aanbouwen. In de kelders van het oude kasteel is een kasteelmuseum gehuisvest, dat tekeningen en maquettes tentoonstelt, die de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners in beeld brengen.