Rondje regio Overloon en Venray


Fietskaart Cuijk

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland


Over de fietsroute Rondje regio Overloon en Venray

We starten deze route in Overloon. In Overloon bevindt zich het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum (Nu Liberty Park). Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon (Operatie Aintree), een tiendaagse tankslag, waarbij ruim tweeduizend doden vielen. Overloon werd 14 oktober 1944 bevrijd. Tussen Overloon, Maashees en Venray bevindt zich de Overloonse Duinen, waarvan de Kleffen, de Raaij en de Klokkenberg deel uitmaken.

Vanuit Overloon fietsen we via de Overloonse Duinen in de richting van Maashees. Maashees ligt pal aan de Maas. Beeldbepalend in het dorp is echter de grote mengvoederfabriek. Ten zuiden van het dorp (richting Geijsteren) liggen verschillende campings. Op de grens van de gemeenten Boxmeer, Venray en Meerlo-Wanssum ligt verscholen in het bos de Willibrorduskapel. Aldaar is het schitterend wandelen (landgoed Geijsteren). Het landschap rond Maashees wordt bepaald door de vele boomkwekerijen. Verder kan men aan de Broekweg een zgn. ‘luchtwachttoren’ aantreffen. (Deze weg valt buiten de geplande route.)

Via Geijsteren bereiken we Venray. Hier fietsen we dwars door het centrum waar we genieten van een heerlijk hapje en drankje. We vervolgen onze fietstocht weer richting het startpunt. Onderweg fietsen we nog door het kleine dorpje Merselo. Het dorp is gelegen aan de rand van natuurgebied de Peel en op ongeveer 10 kilometer van de Maas. Kenmerkend voor Merselo is dat het een esdorp betreft dat tevens het hoogste punt van Noord-Limburg herbergt: de Weverslose Berg. Uiteindelijk komen we weer aan in Overloon.