20 feb, 12:01
2018
Nieuws

Publicaties gemeente Gennep week 08

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 08 – 2018

Mini-projecten gemeente Gennep ontvangen Euregio subsidie

De Commissie voor Grensoverschrijdende Verstandhouding heeft deze maand aan de volgende projecten in de gemeente Gennep een subsidie toegekend:

  • Grensoverschrijdende evenementenreeks “Reformatorinnen” georganiseerd door KulTOURbühne Goch en Stichting Johannes Engelen uit Gennep (gesubsidieerd met € 1000).
  • Ondersteuning van het Platform Cultuurhistorie Maas en Niers Gennep voor de publicatie van een Nederlands-Duitstalige brochure met routebeschrijving in het land van Maas en Rijn. Duitse partner is de Tourist Information Xanten (gesubsidieerd met € 1000).
  • Ondersteuning van een internationale jeugdactiviteit in het kader van “200 jaar Harmonie et Fidelitas Gennep” in juni 2018 waaraan Nederlandse en Duitse jeugdgroepen deelnemen (gesubsidieerd met € 1000).

Wie komt in aanmerking?
De Euregio Rijn-Waal ondersteunt deze projecten in het kader van „People to People“ met middelen uit het EU-programma INTERREG V A Duitsland-Nederland. Naast de grotere „People to People“- projecten (t/m € 25.000 subsidie) worden de zgn. mini-projecten in dit programma met max. € 1.000 gesubsidieerd. Grensoverschrijdende scholierenuitwisselingen, sporttoernooien, muziekevenementen, tentoonstellingen, seniorenuitwisselingen of gezamenlijke activiteiten van bijvoorbeeld politie, brandweer en verenigingen kunnen in aanmerking komen voor deze subsidievormen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Svenja Arntz (Tel. 0049-2821- 793012) of Astrid Hubbers (Tel. 0049-2821- 793019). Zie ook: www.euregio.org/peopletopeople.

X-triathlon voor mensen met een beperking

Wil je graag meedoen met een triathlon? Maar denk je dat dat niet kan door je beperking? Dan heb je het mis! Iedereen Kan Sporten Noord Limburg en MEE Noord en Midden Limburg organiseren een X-triathlon voor mensen met een beperking.
Dit nieuwe evenement, speciaal voor onze regio, is op zondag 17 juni 2018 in Venray.

eXtra begeleiding en meer

De X van X-triathlon staat voor eXtra begeleiding, eXtra zorg, eXtra faciliteiten en eXtra service, waardoor iedereen met een beperking aan dit sportevenement kan meedoen. Alleen of met een buddy zonder beperking. Zo kunnen mensen met een beperking meedoen, en samen sporten met mensen zonder beperking.

7 maart promotietocht in Gennep

Om aandacht te vragen voor de X-triathlon is er op woensdag 7 maart 2018 een promotietocht waarbij ook gemeente Gennep bezocht wordt. Een kleine groep sporters met een beperking, uit elke Noord Limburgse gemeente één, gaat zwemmend, fietsend en lopend de regio door en bezoekt alle Noord Limburgse gemeenten. In elke gemeente is een finish ingericht en maken de sporters een korte stop. In de gemeente Gennep wordt rond 8.00 uur gestart, vanaf Pica Mare. Wethouder Ed Vandermeulen zal die dag het convenant ondertekenen waarin alle Noord Limburgse gemeenten het belang van de X-triathlon onderschrijven.

Meer informatie en aanmelden voor de X-triathlon, als deelnemer of als buddy: www.iedereenkansporten.nl/x-triathlon.

Onderzoek Lob van Gennep

Bescherming, waterberging en ruimtelijke kwaliteit

De Lob van Gennep is onderwerp van een onderzoek. De aanleiding hiervoor is dat een bijzondere situatie is gegroeid: het gebied is van origine onderdeel van het rivierbed. Tegelijkertijd is sprake van dijken die het gebied beschermen tegen hoogwater in de Maas.

Wat speelt er precies?

Het gebied van de Lob van Gennep – tussen Gennep, Ottersum, Milsbeek, Middelaar, Mook en de stuwwal – behoort van oudsher tot het rivierbed, omdat het van nature laag ligt. Tijdens extreem hoog water stroomde dit gebied van oorsprong onder. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 is het gebied beschermd met nooddijken. Deze nooddijken zijn in het kader van de Maaswerken versterkt. Voor de bescherming tegen hoogwater zijn inmiddels nieuwe normen voor hoogwaterbescherming van kracht, waardoor opnieuw dijkversterking nodig is. Tegelijkertijd is het gebied onderdeel van het rivierbed gebleven, omdat het nodig blijft als bergingsgebied voor water. Het gebied stroomt tijdens extreem hoogwater nog steeds in. Het combineren van de twee doelen waterberging en hoogwaterbescherming vormt een puzzel die al jaren voortduurt. Hiermee is nog steeds onduidelijk wat er nu precies in het gebied moet gebeuren.

Feitenonderzoek

De ontstane situatie was aanleiding om een onderzoek te starten naar alle relevante feiten. Dit feitenonderzoek in de vorm van een MIRT-onderzoek is recent gestart. De vraag die centraal staat is hoe de doelen voor het gebied zijn te verbinden en verenigen: hoe is de Lob van Gennep te beschermen tegen hoogwater en kan deze tegelijkertijd ingezet blijven worden voor waterberging? Daaraan is een derde, belangrijk doel toegevoegd: hoe is dit zodanig te doen dat sprake is van versterking van de huidige kwaliteiten van het gebied en daarmee van de woonomgeving en de toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied?

Wel kennis, geen besluit

Het feitenonderzoek naar de Lob van Gennep wordt voor de zomer van dit jaar afgerond. Er zijn geen besluiten over oplossingen aan de orde. Op grond van het onderzoek wordt besloten over een eventueel vervolg. Als er bij de deelnemende organisaties voldoende draagvlak is, gaat dit bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van een zogenaamde MIRT-verkenning. Onderdeel van deze verkenningsfase is om daadwerkelijk tot oplossingen te komen. Dat is ook het moment voor een
uitgebreide consultatie van en dialoog met belanghebbenden, onder wie bewoners van het gebied.

Het onderzoek naar de Lob van Gennep is een initiatief en samenwerking van 12 partijen: Rijk, provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, waterschappen Limburg, Aa en Maas en Rivierenland en gemeenten Gennep, Mook en Middelaar, Boxmeer en Cuijk. Het belang van dit onderzoek wordt door al deze 12 partijen onderschreven.

KBO en Brandweer samen voor veilig wonen

Senioren wonen steeds langer thuis en krijgen daardoor te maken met toenemende veiligheidsrisico’s, waaronder brand.
Seniorenvereniging KBO Limburg, Brandweer Limburg-Noord en Brandweer Zuid-Limburg slaan daarom de handen ineen voor een brandveilige woonomgeving voor senioren in Limburg. Een 2-jarig voorlichtingstraject gaat ervoor zorgen dat er bij alle lokale KBO-afdelingen voorlichtingsmiddagen komen over brandveilig gedrag. Op dinsdag 20 februari was de aftrap voor deze samenwerking.

Werkwijze

Tijdens de interactieve voorlichtingsmiddagen voor ouderen, en hun eventuele mantelzorgers, wordt gekeken naar de meest voorkomende brandoorzaken in huis. En hoe deze te voorkomen of tijdig te signaleren. Ook is er aandacht voor wat de ouderen het beste kunnen doen als ze moeten vluchten voor brand. Meer informatie: www.kbogennep.nl en www.brandweer.nl/limburg-noord.

BsGW verstuurt belastingaanslagen 2018

Bent u aangemeld bij de MijnOverheid Berichtenbox? Let dan goed op dat uw e-mailadres actueel is. U krijgt namelijk melding van berichten via e-mail. BsGW verstuurt woensdag 21 februari de digitale belastingaanslagen. Vanaf dinsdag 27 februari worden aanslagen per post bezorgd. Inwoners die zich hebben aangemeld voor digitale berichten (MijnOverheid Berichtenbox) van BsGW, ontvangen geen papieren post meer thuis.
Vragen over de WOZ-waarde? Bel dan eerst met BsGW (088 – 8420420) of check www.bsgw.nl.

Het bericht Publicaties gemeente Gennep week 08 verscheen eerst op Maasduinen Centraal.


Lees het hele bericht van Maasduinen Centraal - NimaRTV »