14 apr, 09:27
2017
Nieuws

Mannen spreken zich uit tegen bijeenkomsten met alleen mannelijke sprekers

Op evenementen worden vaak alleen mannelijke sprekers uitgenodigd. Publiciste Petra Stienen, Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Mediaplatform VIDM) vinden dat het hoog tijd is dat daar verandering in komt. Ze hebben daarom donderdag de online intentieverklaring ‘Zeg nee tegen het mannenpanel’ gelanceerd. “Mensen beginnen steeds vaker gêne te voelen als er weer een wit mannenpanel wordt gepresenteerd.”

Stiene, Miltenburg en Van Heugten vragen succesvolle mannelijke sprekers van Nederland om voortaan ‘nee’ te zeggen als ze gevraagd worden voor een congres of een mediaoptreden waarin alleen mannen uitgenodigd zijn. De eerste twaalf mannen hebben zich al aangemeld. Onder meer publicist Frénk van der Linden, sociaal ondernemer Ilco van der Linde, schrijver Babah Tarawally en Jan-Jaap In der Maur van dagvoorzitter.nl hebben de verklaring ondertekend.

“Het is niet meer van deze tijd”

“Dat het een keer voor kan komen dat er alleen mannelijke sprekers uitgenodigd zijn, snappen wij. Maar dat het nog zo vaak voorkomt, is niet meer van deze tijd”, aldus Stienen. Het doel van de online intentieverklaring is om te stimuleren dat organisatoren van congressen, bijeenkomsten en ook redacties bij tv en radio beter hun best gaan doen om een bredere diversiteit aan sprekers en experts aan het woord te laten. Het doel is dat ze niet alleen witte mannen die iedereen al kent uitnodigen, maar mannen én vrouwen, met diverse achtergronden, etniciteiten, afkomsten, opleidingen en woonplaatsen. “Door een bredere diversiteit aan experts zichtbaar te maken, hebben meer mensen zicht op verschillende rolmodellen. En dat is belangrijk, want you can’t be what you can’t see”, aldus Van Heugten.

Op sociale media is er al een tijd een beweging die zich tegen de mannenpanels verzet. Iedere keer als iemand een conferentie of debat bijwoont met een panel met alleen maar mannen, volgt een foto op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #allmalepanel. In de Verenigde Staten, Engeland en Australië zijn er steeds meer mannelijke deskundigen die een belofte ondertekenen niet meer mee te doen aan panels met alleen mannen.

Wil je als spreker ook de online intentieverklaring tekenen? De lijst is hier te vinden.

Het bericht Mannen spreken zich uit tegen bijeenkomsten met alleen mannelijke sprekers verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »